Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Onderka o brněnských sportovištích

11.09.2008 20:00

 Předkládám článek primátora města Brna, Romana Onderky, na téma brněnských sportovních hal. Ne že by to bylo zrovna zajímavé čtení, spíše jej uvádím jako memento, které chci mít neustále na očích a s postupujícím časem sledovat, jak se situace ve skutečnosti má.

Brněnský sport je na tom lépe

Bohužel, haly a jiná sportoviště nerostou ze vzduchoprázdna, ze dne na den. Podpora města proto nemusí být z počátku do očí bijící, píše primátor Roman Onderka. Vyšlo dne 04. 09. 2008 v Brněnském deníku. 

Krize okolo hokejové Komety rozčeřila vody jinak poklidného konce prázdnin. Chápu fanoušky, které obavy o osud klubu rozpálily doběla. A jsem rád, že znesvářené strany nakonec našly kompromis a Kometa bude i nadále v Brně hrát. 
S čím ovšem nemohu souhlasit, je tvrzení, že tato krizová situace byla vyústěním macešského přístupu radnice ke sportu jako takovému. Přečetli jsme si o tom v pátečním komentáři brněnského Deníku Rovnost. Jen připomínám, tentýž deník v lednu s údivem konstatoval, že sport dostává z rozpočtu města znatelně víc než dříve. Prý na úkor vzdělávání. Tak nevím, není pokaždé řeč o jiném Brně? Jak to tedy s podporou brněnského sportu doopravdy je? 

Autor komentáře - vedoucí sportovního oddělení Rovnosti - uvádí leckde polovičatá fakta. Není pochyb, že podstatnějším problémem než provozování bufetu je pro brněnský hokej nevyhovující stav haly Rondo. V textu už ale nezaznělo, že právě teď stojí Rondo na prahu zásadní rekonstrukce za 450 milionů korun. Zastavit tento rozjetý vlak nemůže nic. Stavět se začne v květnu příštího roku a hotovo bude v roce 2010, tak aby mohla hala hostit prestižní mistrovství světa basketbalistek. Nevznikne žádné provizorium, ale jeden ze dvou sportovních stánků, kde se bude odvíjet halový život těch nejlepších. Ten druhý - nová víceúčelová hala - začne vyrůstat v Západní bráně pravděpodobně v roce 2012. Vzhledem k náročnosti projektu a zdlouhavému projednávání na všech schvalovacích úrovních to dřív ani nelze. 

Pokročme dál. Prý k tomu vůbec nejhoršímu, co v Brně máme. K Lužánkám. Jestliže někdo tvrdí, že chátrání zdejších stadionů (připomínám, že ten plavecký není v majetku města, a tudíž mimo jeho přímý dosah) nikomu na radnici nevadí, nemůžu k této nepravdě mlčet. Ano, dům hrůzy je opravdu trefné přirovnání pro lužánecký zimní stadion. Ale zároveň je třeba uvést, že kdo se chce "pokochat" jeho rezavějící konstrukcí, měl by si pospíšit - dlouho už stát nebude. Právě žádáme o stavební povolení na zbourání a do konce roku vybereme firmu, která demolici uskuteční. Zpečetěný osud už má ostatně také "fotbalový soused", projekt přeměny starého stadionu v moderní koloseum pro kopanou je totiž v základu hotov. Se zahájením rekonstrukce se počítá v roce 2009, první výkop - nikoli zemní, ale fotbalový - přijde v roce 2011. 

Na závěr bych chtěl uvést na pravou míru ještě jednu věc. Já nedeklaruji, že fandím sportu. Já to prostě dělám - fandím. Sport mám rád odmalička, ten brněnský zvlášť. Proto chodím ve volném čase na utkání, proto se setkávám s fanoušky. Bohužel, haly a jiná sportoviště nerostou ze vzduchoprázdna, ze dne na den. Podpora města proto nemusí být z počátku do očí bijící. Kdo ale skutečně chce, už teď ji vidí.

ROMAN ONDERKA. Autor je primátorem města Brna, zdroj: www.brno.cz