Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Brněnské podzemí se odhaluje

05.07.2008 20:49

 Opět jsem propásl jedinečnou možnost návštěvy labyrintu chodeb pod Zelným trhem. Díky článku uvedeném na internetových stránkách brněnského deníku, se alespoň dovídáme nemálo zajímavých a nových informací. Předkládám plné znění a budu doufat, že se o příští možnost již nenechám připravit.

Brno dnes zpřístupnilo labyrint pod Zelným trhem

Labyrint pod Zelným trhem je opředený spoustou tajemství a dohadů. Očím návštěvníků se otevírá zatím jen při vzácných příležitostech. Ověřit si pravdivost legend přišlo dnes více než čtyři stovky zájemců. Lidé se dozvěděli nejen o historii brněnského unikátu, ale také o projektu, který labyrint umožní otevřít již nastálo. Vrátit se sem mají jak vinařská tradice, klec bláznů a pranýř či dílna alchymistů.

Každý dům na Zelném trhu měl v minulosti svůj vlastní sklep a labyrint pak vznikl jejich propojováním. Gotické a barokní sklepy sloužily především ke skladování vína a uchovávání potravin. Kupci přijíždějící do Brna si je od poloviny třináctého století také pronajímali. „Dokonce sem zajížděly i vozy,“ vykresluje tehdejší využití sklepů odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda, který labyrintem provází.

Část sklepů je nyní vystříkaná betonem. „Když praskl těsně před sametovou revolucí vodovod a sklepy byly zaplavené vodou, tehdejší režim se se statikou sklepů vypořádal tímto nešťastným způsobem,“ říká Svoboda a dodává, že odstranit betonovou vrstvu je skoro nemožné. Některé části však zůstaly v původním stavu. Ty jsou vyzděné historickými, ale velice kvalitními cihlami. „Mnohem kvalitnějšími než ty dnešní,“podotýká Svoboda.

Návštěvníci se dostávají až osm metrů pod povrch Zelného trhu. Existenci záhadných chodeb, které měly vést do Rajhradu či dokonce do Vídně, Svoboda popírá. „Labyrint spojuje sklepy jen pod Zelným trhem,“ boří romantické představy některých účastníků exkurze Svoboda.

Budoucí projekt zpřístupnění podzemí umožní vrátit sem alespoň v ukázkách některé z jeho původních využití. Vznikne zde rozsáhlá expozice, z níž část bude tvořit sklep, který bude zařízený přesně jako býval ve středověku. „Dubové rošty se sudy, dobové nádoby, potraviny zavěšené na okovech nebo také ukázky dobových svítidel,“ vykresluje Svoboda představu budoucí výstavy. Ale nezůstane jen u ní. Lidé si zde budou moct ochutnat víno v historické krčmě v prostoru pod Malým Špalíčkem. Pod Redutou zase možná vznikne vinárna, tak jako tomu bylo v dřívějších dobách. Děti se zase budou bát při bloudění ve strašidelném labyrintu. V jedné části sklepení budou stát repliky středověkých nástrojů, jako klec bláznů nebo pranýř. Ty tvořily dříve nedílnou součást náměstí na Zelném trhu.

Někteří z návštěvníků viděli labyrint pod Zelným trhem úplně poprvé. „Předtím jsem ještě nikdy neměl možnost, vzal jsem také syna, pro děti je to opravdu velká rarita. Jsem tím úplně nadšený,“ chválí si prohlídku například Milan Valíček. „Dozvěděla jsem se spoustu novinek. Jsem moc ráda, že se podzemí zpřístupní a hlavně využije,“podotýká Kristýna Holotová z Brna.

Ti, na které se nedostalo, nemusí zoufat. Na prázdniny plánuje brněnské kulturní centrum pro velký zájem další prohlídky. Oficiálního zpřístupnění podzemí se Brňané a návštěvníci Brna mohou těšit pravděpodobně v roce 2010.
 

Zdroj: brněnská mutace deník.cz