Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Bazén za Lužánkami zlevnil. Skoro o polovinu

27.03.2010 10:05

 Ceny vstupného do bazénu za brněnskými Lužánkami z původních pětadevadesáti korun klesly na pětapadesát. Zvýší se i komfort.

Místo pětadevadesáti korun za hodinu o čtyřicet korun méně. Téměř poloviční cenu přes den teď nabízí bazén za brněnskými Lužánkami, který letos na počátku roku město koupilo od insolvenčního správce. Původní majitel bazénu Zdeněk Valc totiž zkrachoval. Nové ceny už v bazénu platí a město se bude snažit zvýšit i komfort zázemí, na který si lidé často stěžují.

Původně se uvažovalo o tom, že ceny začnou platit od prvního dubna, jenže vedení městské společnosti Starez-sport, která se o bazén stará, bylo rychlejší. „Souhlas Rady města Brna není potřeba, představenstvo Starezu se rozhodlo ceny snížit bez nás a my s tím problém nemáme,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil poměrně nenápadnou změnu cen.Od šesti hodin ráno do sedmi hodin večer teď lidé zaplatí pětapadesát korun. Od sedmi do deseti hodin večer a o víkendu a ve svátek pak o desetikorunu víc. „Zlevnění pocítí i mládež do osmnácti let a lidé nad šedesát let. Ti zaplatí ještě o desetikorunu méně než ostatní ve všední den. A o víkendech dokonce o dvacet korun méně, jen pětačtyřicet korun,“ upozornil nový ředitel bazénu Richard Elleder. Zvýhodněné vstupné nabízí bazén i rodinám s dětmi. Ve všední den sto šedesát korun, o víkendu sto osmdesát. „Cena platí pro dva dospělé a až dvě děti,“ dodal Elleder.

Ceny by měly být hodinové, město však chce lidi naučit, aby si za Lužánky znovu zvykli chodit, proto zatím hodiny počítat nebude. „Navíc na to nemáme systém. Časem určitě chceme zavést něco jako čipové karty, jenže zatím je systém v bazénu zastaralý, a tak je počítání hodin velmi komplikované,“ povzdechl si Elleder.

Nízké ceny teď pravděpodobně přilákají mnohem více lidí. A také závodní plavce, kteří kvůli nadsazeným penězům jedinou brněnskou krytou padesátku před několika lety opustili. „Už s nimi jednáme, některé už máme nasmlouvané, ostatní snad přijdou časem,“ potvrdil návrat závodníků za Lužánky ředitel Starezsportu Jan Urbanec.

Mezi kluby, které se mají za Lužánky vrátit, patří i Klub plaveckých sportů policie Kometa Brno. „Museli jsme před nějakou dobou za Lužánky přestat chodit. Ceny tam byly opravdu šíleně vysoké. Byly to nejdražší dráhy v Česku, navíc se zhoršily i hygienické podmínky,“ vysvětlil důvody odchodu předseda klubu Zdeněk Tobiáš.

Klub se pak musel protloukat, jak uměl. „Chodívali jsme plavat všude možně, jezdili jsme i mimo Brno, museli jsme plavat v pětadvacetimetrových bazénech. Padesátka nám ale opravdu chyběla. Je dobře, že ji město koupilo,“ dodal Tobiáš.

Ceny pro veřejnost ale možná nejsou konečné a mohou se vyvíjet. „Musíme sledovat hospodaření bazénu a dát dohromady ekonomické kalkulace. Nějaké neúplné materiály máme ještě od minulých majitelů. Je toho ale zoufale málo a nestačí to. Podle výsledků našeho pozorování se rozhodneme, jestli s cenami ještě případně pohneme,“ podotkl Urbanec.

Kromě nových cen se lidé můžou těšit i na nové internetové stránky. Ty staré totiž už nejsou v provozu. „Na stránkách zatím pracujeme, pokusíme se je zprovoznit co nejrychleji, aby lidé měli přehled o drahách i cenách vstupného. Chceme prostě, aby vše fungovalo jako dřív, v bazénu bylo teplo, čisto, ohřátá voda, zkrátka aby tam lidé chodili rádi,“ dodal Urbanec.

 

Opravy za 5 milionů

Bazén potřebuje kromě snížení cen i důkladnou rekonstrukci. Už letos město vyjde asi na pět milionů korun, a to jen proto, aby se udržel v provozuschopném stavu. Časem s ním má však město větší plány. Chce z něj udělat aquapark. „Odkoupením plaveckého bazénu se konečně po dlouhých letech otevřel prostor pro projekt, kdy Brno může postavit sportovní are〜ál, kde se skloubí příjemné s užitečným a vznikne brněnský aquapark,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

 

Nové ceny

Dospělí
6–19 hodin: 55 korun
19–22 hodin: 65 korun
Víkendy+svátky: 65 korun

Děti do 18 let, dospělí nad 60 let
6–19 hodin: 45 korun
19–22 hodin: 55 korun
Víkendy+svátky: 45 korun

 

Zdroj: brnensky.denik.cz