Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Začátek naruby: proč se fotbalové Brno místo na špici trápí u dna?

30.08.2011 18:05

 Ve stejném stylu jako loni rozjela fotbalová Zbrojovka Brno i tuto sezonu: po čtyřech kolech opět marně čeká na vítězství. Rozdíl je však v tom, že zatímco minulý rok pouze bojovala o záchranu, letos se v druhé lize měla hnát za postupem.

 

Místo toho je předposlední. "Možná nevěděli, do čeho jdou, možná měli příliš velké oči," přemítá obránce mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Jan Klimeš.

"Nečekal jsem, že to začne tak špatně. Ale už zápas ve druhém kole s Opavou mě utvrdil v tom, že vybojovat postup nebude nic jednoduchého," říká kapitán brněnských mistrů Rostislav Václavíček. "Hře chybí lehkost i sebevědomí. Momentálně to na rychlý návrat do ligy nevypadá."

Chvíli bude trvat, než si mužstvo sedne

Před sezonou přitom Brňanům sebevědomí nechybělo. "Možná měli míň mluvit a víc pracovat. Byla slyšet silná slova o okamžitém postupu, ale se současným kádrem se to zdá být nadsazené," míní Klimeš.

Oznámení nejvyšších cílů možná bylo nezbytné, aby Zbrojovka neodradila i tu poslední hrstku aktivních příznivců. Jenže druhý krok, a to adekvátní posílení po letním exodu, nenásledoval.

Před náročný cíl byli postaveni vesměs mladíci s mizivými zkušenostmi se druhou, natož první ligou. "Hráči vpadli z dorostu nebo MSFL do druhé ligy rovnýma nohama. Navíc je mužstvo kompletně přebudované a asi bude chvíli trvat, než se všechno dá dohromady," tuší Václavíček.

"Všechny změny se zřejmě udály na základě nějakého finančního pozadí a doplnit tým drahými posilami asi nelze. Možná, že jiná cesta než ta současná není, ale bude trvat déle."

"Srdcaři" se dnes nenosí, po zadku musí jezdit každý

Zbrojovka se při doplňování týmu oháněla kritériem, že noví hráči musí mít vztah ke klubu. Jenže existuje vůbec dostatek kvalitních fotbalistů se vztahem k Brnu? A proč to jinde, například v Plzni, běžně funguje i s "přespolními" hráči?

"Chtěli mít v týmu srdcaře, jenže ti už se dnes nenosí. Fotbalisté mají být hlavně profesionálové, kteří hrají o své živobytí a podle toho se chovají," tvrdí Klimeš. "Bojovat je přece normální. Fotbalovost má hráč danou od boha a tréninkem může trošku zlepšit nedostatky, ale jezdit po zadku musí každý. A pokud to tak není, je to smutné."

Dvou brněnských veteránů se navíc Zbrojovka loni v zimě zbavila. "Jsem přesvědčený, že odchod Trousila s Poláchem byla chyba. Trousil byl vůdčí osobnost a Polách dával hře řád," sděluje Václavíček.

Novým dirigentem má být nedávná posila Václav Koloušek. "Jenže ten ve Wiener Neustadu za trenéra Petera Schöttela nastupoval sporadicky," upozorňuje Klimeš. "V sobotu proti Bohemians ukázal, že je chytrý fotbalista - zatáhl se dozadu, poslal před sebe Simerského, který to oběhal, a sám rozděloval dlouhé balony. Ale jaká bude posila, to se ukáže, až bude pod větším tlakem."

Ani se zkušeným záložníkem to ovšem nevypadá s brněnským postupem růžově. "Při nějaké konstelaci se to třeba může podařit," nevzdává se Klimeš nadějí. Ovšem na hřišti zatím Zbrojovka mnoho důvodů k optimismu neukázala.

 

Zdroj: brno.idnes.cz