Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Zábranský: V Rondu chceme zlepšit kvalitu ledu i služeb

20.06.2011 08:40

 Majitel hokejové Komety Libor Zábranský už vyhlíží třetí extraligovou sezonu a nové výzvy: přátelský zápas s Petrohradem či European Trophy.

Zase vám uniklo play off, navíc zdražíte vstupné? Majitel hokejové Komety Libor Zábranský se na konci uplynulé sezony ocitl pod palbou kritiky. Hala Rondo však ani ve třetí extraligové sezoně nezůstane prázdná. Naopak. „Jsme spokojení. Máme prodaných pět a půl tisíce permanentek,“ říká klubový šéf v rozhovoru pro Deník Rovnost. Brněnská Kometa před novou sezonou řeší další nové výzvy, třeba domácí souboj s Petrohradem či dlouhodobý pronájem haly Rondo.

Oproti loňsku jste ale všech šest tisíc permanentek neprodali.
Ano, pět set permic zůstalo volných. Má to jednoduché vysvětlení. Plno partnerů kupovalo zaměstnanecké permanentky a firmy jich letos kvůli krizi nekoupily třeba padesát ale jen deset. V tomto je úbytek logický. Partneři neodstupují, jen snižují plnění. Rozdíl se samozřejmě odvíjí také od toho, jaký jsme od Vánoc předváděli hokej.

Může být plus, že před extraligovými zápasy půjdou alespoň nějaké lístky do prodeje?
Na klub chodí spousta mailů. Lidi píšou, že se těší a konečně získali místa na sezení. Dřív byl problém se do Ronda vůbec dostat. Víte, co je zajímavé? I když jsme museli zvýšit ceny, nejdražší vstupenky byly nejdřív pryč. Zbylo nám zhruba 150 míst na sezení, ale to jsou sedadla s horším výhledem, která se špatně prodávají i jako vstupenky. Nejvíc zůstalo permanentek na stání.

Fandové vám vyčítají, že jste do ceny permanentek nezahrnuli i přípravné zápasy. Proč tyto zápasy chybí?
Už před pár měsíci jsme měli vizi o European Trophy. Absolutně jsme nevěděli, s jakým rozpočtem na ni máme počítat. Proto nebylo možné kalkulovat s možností, že tyto zápasy dáme permanentkářům zadarmo. Zaplaťpánbůh jsme nakonec účastnící této rozvíjející se soutěže. Vznikly nám náklady téměř dva a půl milionu korun. Na druhou stranu do Brna přijedou tři špičkové evropské týmy, což tu asi nikdy v historii nebylo. Permanentkářům dáme padesátiprocentní slevu z extraligového vstupného na European Trophy a dostanou zdarma domácí přátelská utkání se Skalicí a se Slovanem Bratislava.

Co pro Kometu znamená účast v soutěži European Trophy?
Je to prestiž nejen pro Kometu, ale i pro Brno a za druhé špičková příprava na extraligu. Jsme hrdí, že ji můžeme hrát a že se nám podařilo přivést tak atraktivní soupeře, byť v předzápasovém období.

Navíc vše nasvědčuje tomu, že sezonu odstartujete velkým překvapením. Proti nejbohatšímu evropskému klubu z Petrohradu.
Ano. Jednáme s Petrohradem, že bychom 1. srpna sehráli přátelské utkání. Cena lístků bude stejná jako na European Trophy. Tedy měla by být, pokud jednání dopadnou úspěšně. Samozřejmě jsou tam určité požadavky agentury, která zápas zprostředkovává. Tyto věci ještě dolaďujeme. Pokud se všechno vydaří, přijede do Brna čtvrtý špičkový mančaft.

Kdy tedy bude o zápase s Petrohradem jasno?
V okamžiku, kdy s agenturou uzavřeme smlouvu, za jakých podmínek tu Petrohrad bude hrát. Oba kluby by vzájemný zápas uvítaly, ale stále jednáme.

Rondo má kapacitu 7200 diváků. Nemrzí vás, že takové zápasy nemůžete sehrát třeba před patnácti tisíci diváky?
Zastávám názor, že je lepší mít dvacetkrát vyprodáno než dvacetkrát ne. Nikdy se ke spekulacím tohoto typu nevyjadřuju. Má stát v Brně větší hala? Otázka je, kdo by ji zaplatil? A byl by ji schopný provozovat? Jsme teď spokojení, jak to na Rondu vypadá a nestěžujeme si.

Špičkové evropské kluby velkou část rozpočtu zaplní právě příjmy ze vstupného. Je to možné i v Kometě?
Spíš bych se ptal, jestli je vůbec něco takového možného v České republice. Lidi nemají ve zvyku si za vstupenku zaplatit třeba osm set korun. Pokud by to bylo možné, můžete se bavit o tom, že rozpočet z poloviny zaplatíte ze vstupného. Myslím, že u nás tohle reálné není. Chceme, aby byl hokej v Kometě dostupný všem lidem v Brně. Ale jsou určité hranice, pod které nemůžeme jít.

Kometa má v Brně pověst klubu, který je „za vodou“. Objevují se hlasy, že kvůli vám strádají jiné sporty. Jaký na to máte názor?
Jsou to závistivé řeči. Když jsem před šesti lety nastupoval do klubu, někteří lidé mi říkali, že mám špatný produkt a chci, aby město suplovalo můj špatný podnikatelský záměr. Teď někteří zase křičí, že bez města sport dělat nejde. Jak to tedy je? My máme úplně stejné finanční problémy jako ostatní kluby. Taky záleží, jaký produkt nabízíme. Nedá se pominout fakt, že hokej a fotbal jsou tu top, pak dlouho nic a pak bohužel následují až ostatní sporty.

Část fandů se hodně podivuje nad příspěvkem města Kometě ve výši deset milionů korun.
Jenže z nich dva miliony odvedeme DPH státu. Osm milionů použijeme stejně jako v minulých letech na úhradu nájemného za led pro A mužstvo a děti. Ani koruna nejde na mzdy ani cokoli jiného.

Ani Kometa není bez problémů?
V této těžké době je logické, že se všem klubům velmi těžko shání peníze. A nůžky se rozevřou, když máte dvacetkrát za sebou vyprodáno 7200 lidí anebo nabízíte produkt, na který chodí 120 diváků. Je zřejmé, že si partner vybere sport, kde bude odprezentovaný víc. Je to stejné jako v kině. Když promítáte dobrý film, máte vyprodáno. Anebo hrajete špatně, nikdo nechodí a pak kino prostě zavřou. Tím nechci říct, že bych s jakýmkoli druhem sportu v Brně měl problém.

Je možná vzájemná spolupráce?
Chceme oslovit vrcholové kluby v Brně. Nabídneme jim bezplatně prezentaci na kostce, pozvánky na jejich zápasy a akce. Věřím, že možnost využijí a osloví sportovní fanoušky, kteří chodí na Rondo. Nechceme dělat z hokeje uzavřenou společnost. Nerad bych, aby se ostatní kluby dívaly na Kometu jako na ty bohaté. Chudí jsme všichni, jen vidím rozdíl v návštěvnosti. Skromně říkám, že je také daná historií Komety. Po hokeji je tady obrovský hlad.

Mluvil jste o určitých finančních problémech. Promítly se i do letošního skládání mužstva?
Začneme třetí sezonu v extralize. Poprvé s trenérem, který má bohaté extraligové zkušenosti. Drtivou většinu hráčů jsme se Zdeňkem Venerou konzultovali. Říkal, které typy hráčů chce. Samozřejmě třeba polovina z nich už smlouvy měla jinde. Skládali jsme tým s ohledem na snížení rozpočtu. Troufnu si říct, že máme mančaft levnější, váhově těžší, vyšší a mladší.

Co si slibujete od nové sezony, máte nějaké nové plány?
Vše se bude hodně odvíjet od toho, jak budeme v Rondu fungovat. Finišují jednání o tom, že si hlavní část haly Rondo vezmeme od městské společnosti Starez do pronájmu. V tom případě musíme zaplatit jak pronájem, tak kompletní provoz. Jsou to zase velké náklady. Na druhou stranu si už nedokážeme představit pokračování ve stávajícím režimu. Město má vůli se dohodnout.

To znamená, že bude Kometa pořádat v Rondu třeba koncerty?
Je to nutnost, abychom vydělali na provoz. Nezakrývám, že jdeme do velké neznámé. Nikdo z nás třeba koncerty nikdy nedělal. Za prioritu považujeme halu co nejvíce vytěžovat hokejem. Ale budeme se snažit o co nejvíce kulturních akcí, abychom na nájem vydělali.

Takže vás čeká nová zkušenost při jednání s kapelami?
Mě osobně ne, ale lidi zaměstnané v Kometě určitě. Bude to pro nás něco nového, ale obavy nemáme. Režim na Rondu je jasný. Víme, co se dá zlepšit, ať jde o kvalitu ledu nebo služeb. Nebudeme limitovaní krátkodobým pronájmem na tři a půl hodiny v době zápasu.

Odkdy máte halu dostat do pronájmu?
Od 1. července na tři roky.

Kometa rozjela také projekty, které bezprostředně nesouvisí s děním na ledě. Jak se osvědčilo Království Komety, v němž spolupracujete s jihomoravskými obcemi a městy?
Když jsme projekt odstartovali, chtěli jsme logo Komety dostat do povědomí na jižní Moravě. Království se vyvíjí dobře, protože se obce zapojily i do projektu dárcovství krve Červená z modré. Zrovna v těchto dnech se přidaly další dvě obce. Neříkám, že některé neubývají, ale tuším, že jich teď máme okolo šedesáti. S každou obcí má Kometa smlouvu a tu muselo schválit zastupitelstvo nebo rada. Není to rozhodnutí starosty. Jsme hrdí, že máme podporu v regionu obrovskou.

Co další projekty, třeba Tour de Morava?
Byla to dobrá myšlenka marketingové ředitelky. Lidi akce bavila. Je to jakési cestování po království. Chtěli jsme Kometu ukázat jinak, bavit lidi jiným způsobem. Ještě bych se vrátil k projektu Červená z modré. Přínos dárců z klubu byl obrovský. Fakultní nemocnice jej vyčíslila asi na šest milionů korun. Chystáme i nějaké nové věci, třeba show na úvodní zápas, ale o tom je předčasné mluvit.

 

Zdroj: brnensky.denik.cz