Jedině Brno



Jmenuji se Angelo a pocházím z nejkrásnějšího města. Z Moravského Brna.

Blog jsem si zřídil nejen proto, že rád píši a mám rád internet, ale také jako možnost podělit se s rodinou a kamarády o zajímavé články, názory, fotografie, videa apod.
jedinebrno@jedinebrno.cz

Pros: Už nejsem nadšenec, jen nechci fotbal položit

08.06.2011 09:10

 Většinový vlastník fotbalové Zbrojovky Brno Roman Pros zvažoval své pokračování v klubu a do druhé ligy vstupuje s novým sportovním ředitelem a vidinou návratu.

Z řad fanoušků slyší jen nenávistné reakce. Před novináře už předstupuje čím dál méně, z jeho projevu se vytratila energie, nepotlačí v sobě zklamání a frustraci. Přesto Roman Pros nadále zůstává většinovým vlastníkem fotbalového klubu Zbrojovka Brno. Přitom se dlouho hovoří o tom, že usiluje o jeho prodej, že sestup do druhé ligy zapříčiní jeho odchod. Jak sám říká, v tom případě klub skončí. „V mém rozhodování převládl pocit zodpovědnosti. Beru to jako očistný proces. Jestli mám podle osudu padnout na pověstné dno, jsme ve druhé lize. Třeba zažiju návrat do první ligy a pak se možná vše v Brně ve sportu i ve fotbale změní. Můžu okusit už jenom to dobré, vše špatné mě ve fotbale potkalo,“ říká čtyřicetiletý Pros.

Jak moc jste zvažoval svůj okamžitý konec v klubu?
V prvním momentu po prohře v Příbrami jsem nad ním nejvíc přemýšlel, ale nepřiklonil jsem se k němu, protože jsem si analyzoval , co by se stalo. Fotbal v Brně by skončil. Což nechci, protože pokračovat musí. Proto jsem směřoval k dalším možným krokům, změnu vidíte a chceme se v co nejkratším možném termínu vrátit do první ligy. Trvalo mi dlouho, než jsem v sobě našel vnitřní sílu pokračovat, a přiznávám, že to bylo problematické. Spadli jsme na úplné dno a od něho se pokusíme odrazit.

Vedle vašeho konce či pokračování se nabízela ještě třetí možnost, tedy prodej klubu někomu jinému…
Jsem už nesmírně unavený člověk a vyhovovalo by mi, kdyby přišel někdo nový, kdo přinese nový impulz. Odejde všemi lidmi zatracovaný Pros a objeví se člověk, který se pokusí fotbal dělat lépe. Třeba investiční skupina jako ve Slavii či brněnský patriot, který chce klubu pomáhat.

A kupec schází?
Přečetl jsem si nějaké náznaky, dokonce se spekulovalo o částkách za prodej, ale nikdo takový tady není. Pokusím se někoho najít, jenže existuje jen málo lidí, které najdeme v řadách byznysmenů a zároveň mají klub rádi.

Takže pokračujete a vsadil jste na neotřelé funkcionářské postavy…
Jde o lidi, na kterých lze stavět do budoucnosti. S Richardem Dostálkem coby sportovním ředitelem a René Wagnerem jako trenérem nastává generační výměna. Proběhnou ještě velké a zásadní změny, co se týče zaměstnanců, ale nechci je prezentovat, dokud se je nedozvědí od nás.

Měl jste jiné adepty na pozici sportovního ředitele?
Neměl. Momentálně něco končí a chceme, aby něco jiného začalo. Ríšu Dostálka považuju za zosobnění toho, co do Brna přišlo nového. Registroval jsem ho jako hráče i kapitána, znám jeho názory a jsem přesvědčený, že se jedná o správného brněnského patriota, který nám pomůže. Má jiný neotřelý pohled na fotbal oproti lidem, kteří jsou v něm dlouhodobě. Teď jsem ve vedení nejstarší já. (úsměv) Věřím, že se klub pohne jinam. Chemie mezi námi může fungovat teď i v budoucnu, což považuju za základní kámen snažení, jak se hned vrátit zpátky do ligy.

Kdo rozhodne o hráčském složení kádru?
Richard s Reném si vzájemně řekli svou představu, což je dobře. Dva respektovaní spoluhráči si vymění názory na konkrétní posty a prosadí si ho silnější argumentací. Přesto budu jakýmsi arbitrem, který do jednání víc vstoupí, když už mi je přisuzována zodpovědnost za všechno špatné. Na konečném příchodu se budu podílet aktivnější formou.

Uvědomujete si, že poslední dobou nemáte štěstí na lidi, kterými jste se v klubu obklopil a věřil jim?
Nejsem zklamaný z pana Večeři, kterého si nesmírně vážím, stejně tak jako Karla Jarůška. Sestup klubu pro mě znamená neskutečnou ztrátu, ale nechci všechno házet na jednoho člověka. Šlo o kombinaci nešťastných věcí i pochybení, horších rozhodnutí, kdy jsme se měli zachovat úplně jinak. Přesto k těmto dvěma neřeknu nic špatného, oba těžce nesou pád Brna do druhé ligy. Přesto souhlasím s výtkami vůči mé osobě směrem k personálnímu obsazení, které mohlo být jiné. Někdy holt v životě nemáte štěstí a osobně jej teď určitě nemám.

Do čela klubu nyní chcete ekonomického ředitele. Vzejde z výběrového řízení?
Jsou dvě varianty. Buď půjde o člověka, kterého známe, nebo post obsadíme podle výběrového řízení. Přiznám se, že se raději přikloníme k variantě známého, ale bránit se nebudeme ani druhé. Před startem ročníku chceme mít post obsazený. Uznávám chybu, protože jsem měl věřit tomu, čemu rozumím, což je právě podnikání a jak řídit byznys. Klub potřebuje stabilizovat nikoliv člověkem z fotbalu, ale z byznysu. Ekonomický ředitel bude řídit finance, pracovat s rozpočtem a spolupracovat zejména se sportovním úsekem a mládeží. Na ni nesmíme zapomínat, protože vychovává hráče a nesmí trpět v ničem.

Jak se sestup do druhé ligy projeví v rozpočtu?
Ve druhé lize projde samozřejmě snížením, přesto neklesne ke dvaceti milionům. Ač to zní jakkoli divně, brněnský klub je pořád velkoklub, protože zastřešuje spoustu mládežnických kategorií, což nejde dělat za málo peněz. Rozpočet už se nebude pohybovat okolo osmdesáti milionů, ale za méně než polovinu fotbal v Brně dělat nebudeme. Jde o rozpočet některých celků v nejvyšší soutěži. O to víc všechny ranilo, že s takovou sumou a zázemím jsme ve druhé lize.

A sčítáte už odchody sponzorů?
Potěšilo mě jednání Fortuny (generální partner – pozn. red.), která se rozhodla pokračovat. Vedeme jednání i s našimi dalšími partnery. Sestup kategoricky neznamená jejich odchod, ale patrně nebudou plnit smlouvy, jak jsou nastavené pro nejvyšší soutěž. Teď se ukazuje, kdo se chová jako patriot a klubu dál pomáhá a vážíme si toho.

Nedá se ani počítat s větší podporou od města Brna?
Kdybych nebyl Brňák, co má klub rád, ale působil kdekoliv jinde v republice, skončím. V mém rozhodování zvítězila zodpovědnost nenechat brněnský fotbal úplně zvadnout. Jenže představitelé města si musí uvědomit, že je potřebné se ke sportu chovat zásadně jinak. Dřív nebo později to bez podpory nepůjde.

Jak dlouho myslíte, že současný stav v brněnském fotbalovém klubu udržíte?
Snažíme se pokračovat, což takhle nelze donekonečna. Jdeme do druhé ligy, abychom bojovali o návrat do nejvyšší soutěže. Když se nám postup podaří, znamená to další peníze. Dokud se neprosadí naši odchovanci a nezačne se hýbat trh s hráči, klub se nikam neposune. Pozvedne jej pouze miliardář, kterému bude jedno, jak klub funguje. Nikdo takový není. Ustavičně apeluji na Brno, aby sportu pomohlo. Některá mužstva sestupují z nejvyšších soutěží, nikde nejsou peníze, přesto pořád existuje banda nadšenců, kteří pokračují. Tím už nejsem, jsem jen člověk, který se rozhodl fotbal nepoložit a zatím pokračovat, i když slovo zatím zdůrazňuji!

Co se vám konkrétně nelíbí na přístupu města?
Třeba Ostrava podporuje fotbal dvaceti miliony. Když to slyším, chci, aby se někdo v Brně zamyslel a udělal systém, který do dnešního dne není. Řečí čísel dostáváme na provoz stadionu přibližně pět a půl milionu, přitom stojí osm, takže klub ze svého dává tři miliony. Za co? Že lidé chodí na nenáviděnou Srbskou. Dotace pak činí milion korun na profesionální fotbal, jenže milion znamená nic. Jsme rádi za příspěvek na mládež, který ovšem má být jednou tak velký. Nejsem zastupitel a nikdy určitě nebudu. Kdyby ano, určitě už dávno přijdu s konstruktivním návrhem, který pomáhá sportu. Jeho podporu z rozpočtu považuju za minimální.

Kolik peněz považujete za ideální injekci od Brna?
Dvacet, třicet, padesát milionů. Za všechny peníze od města budeme rádi, protože přinesou zcela jinou filozofii klubu. Jestliže neplníme rozpočet, musíme prodávat hráče. Čím naplněnější rozpočet, tím menší zásah do kádru. Peníze například investujeme do mládeže, nebo pořád nemáme v Tréninkovém centru mládeže přírodní plochu. Zbrojovka ročně vydá pět milionů na pronájem přírodních trav. Jde o velmi nemilý stav. Sport v Brně je soustavně bit a vypadá to, že bude nadále.

Myslíte, že se jeho postavení změní?
Iniciativa ze strany města sice existuje, ale nic konkrétního se za několik let nestalo. Jsou tam lidé, kteří se snaží fotbalu pomáhat. Jenže musí všichni, což nechtějí. Třeba si město uvědomí, že se mu nelíbí, když skoro všechny sporty v Brně chátrají a budou dál. Město podporuje sport v kritériích, která nastavilo, a ta nejsou správná.

Nepřemýšlel jste z pozice jednoho z nejsilnějších odvětví o spojení s ostatními funkcionáři menších klubů, abyste zatlačili na město společně a jednohlasně?
Už se nechci s nikým spojovat, nikoho tlačit, své jsem si ke všemu řekl. Můj názor je několik let neměnný a záleží na ostatních, jestli se připojí. Rozhodně nebudu nositelem projektu Hurá na město, ať dá peníze, jako nějaký Jánošík.

Jde vám spíš o přísun peněz nebo o dlouhodobější koncepci?
Celou dobu vykládám o koncepci, která je špatně nastavená. Sport nikdy neřekne, že dvacet milionů stačí, stejně vám to nepovím ani já. Budu chtít čtyřicet. Když je dostanu, budu pro klub žádat osmdesát, chtěl bych miliardu. Koncepce sice nebude nikdy spravedlivá, ale má aspoň fungovat a zohledňovat, kolik klub vychovává dětí, jaké soutěže hraje, co znamená pro sport, jakou dělá reklamu Brnu. Vždyť sport je i vizitka města. Nikde si nepřečtu, že Brno zasedalo a schválilo dvacet tisíc na budky pro ptáky. Čtu v novinách, že Brno sestoupilo do druhé ligy.

Asi vás také zaráží čísla, že sport dostává třetinové dotace v porovnání s kulturou…
(Trpce se pousměje) To říkám celou dobu. Kultura je potřeba, v Brně se nachází spousta divadel. Když se podíváte na stav brněnského sportu, ať už jako zastupitel, nebo člověk, který má k němu jen vztah, musíte prosazovat rozdělení peněz poměrnou částkou. Nesedím na rozpočtu, pouze mohu poukazovat, že se někde v přerozdělování chybuje. Otázka je, jestli kultura tyhle všechny peníze potřebuje. Asi ano a to samé odpoví brněnský fotbalový klub na otázku, zda potřebuje osmdesátimilionový rozpočet, když spadl do druhé ligy. Nebo poloviční.

A potřebuje?
Rozhodně, protože máme spoustu jiných mužstev. Je to jen o výkladu a informacích, které nemám. Jestliže jsme udělali chybu a pojmenovali jsme viníky sestupu, pak se pobavme také o tom, že není správná koncepce rozdělování peněz pro podporu sportu.

Máte už představu, kolik prostředků jste ochotný vynaložit na posily?
Smlouvy některých hráčů po cestě do druhé ligy znamenají, že už je nemusíme mít, což pochopitelně otevírá velký prostor pro klub. Můžeme mužstvo vhodně doplnit, aby bojovalo o první ligu. Naší prioritou bude návrat za rok, takže kádr musí splňovat parametry, aby se to podařilo.

Můžete prozradit, kolik procent peněz do rozpočtu dáváte ze svého podnikání?
Nebudu částku přibližovat, ale za dobu v klubu jde v řádech o desítky milionů korun.

A pokud se příchod některého vytipovaného fotbalisty zadrhne na nedostatku peněz, vynaložíte vlastní prostředky?
Rozpočet klubu má být vyrovnaný, čili naplnit příjmy a znát své výdaje. Jestliže máme peníze, které utratíme, a zbývá několik milionů korun, můžeme je okamžitě utratit, nebo je investujeme právě do hráčů. Zatím neumím odpovědět kolik. Rozpočet teprve dáváme dohromady.

Podle mnohých názorů vydělal brněnský klub za vašeho vlastnictví dostatek peněz?
Říká se, že jsme prodávali hráče a peníze jsem si odnesl já. Tady potřebujeme vysvětlit základní věc: jestliže máme rozpočet sto milionů, čtyřicet dostaneme od sponzorů, pořád nám chybí šedesát milionů. Neříkám, že pokaždé, ale v těch případech jsme brali z rezerv. Když jsme hráče prodali, bohatla svého času firma 1. FC Brno, nikoli Roman Pros nebo akcionáři. Jenže teď máme každý rok pochopitelně ztrátový rozpočet a peníze musíme pořád někde brát. Když jsme se rozhodli dělat druhou ligu, potřebujeme zajistit rozpočet pro takovou soutěž. Dlouhodobě už ale absolutně nemáme vnitřní sílu takhle pokračovat dál. Neříkám, že jde o naši poslední sezonu, ale rozhodne jde o ročník, který hodně napoví.

 

zdroj: brnensky.denik.cz